Tips for tordenvær

Tordenvær! Hvordan bør man forberede seg?

Vi nærmer oss sommer, sol og varmt vær, men med temperaturstigningen kommer også ulempene. Nemlig tordenvær, og til det hører også lynnedslag, som kan være farlig for hjemmets apparater som bruker strøm. Et lynnedslag i nærheten av eiendommen eller i nærheten av strømnettet som er koblet til eiendommen, kan forårsake en midlertidig spenningsstigning som kan skade hjemmets elektriske apparater.

Tordenvær er blant Norges farligste værfenomener.

Tordenværsesongen i Norge begynner i mai og varer til september. I løpet av disse månedene er nedbøren også på sitt høyeste i hele Norge. Tordenvær er blant Norges farligste værfenomener. Hagl, lynnedslag, kraftige vinder og oversvømmelser er blant farene tordenværet bringer med seg. Tordenvær kan drepe, skade eller forårsake branner, men mest vanlig er materielle skader.

For eksempel er det tilfeller der store hagl fra tordenskyer har knust bilruter og bulket karosseriet. Ingen grunn til panikk imidlertid, så lenge man husker noen grunnleggende retningslinjer. En gammel og trygg sikkerhetsforanstaltning er å koble fra elektriske apparater fra stikkontaktene når det er tordenvær, det er ikke nok å bare slå av strømmen ved bryteren.

 

Moderne teknologi er følsom for overspenning i strømnettet som torden kan forårsake.

Teknologi som er mest utsatt for skade, inkluderer datateknologi, kjøleskap og fryser. Lynet trenger ikke å treffe i nærheten av eiendommen for å forårsake skade på elektriske apparater. Overspenning kan bevege seg flere kilometer via strøm- og teleledninger inn i bygninger og skade elektriske apparater som er koblet til strømnettet.

For å beskytte apparatene dine kan du installere stikkontakter med lynbeskyttelse eller koble til overspenningsvern i stikkontaktene for å beskytte elektriske apparater mot eventuelle skader forårsaket av lynet. Hvis du vil bruke elektriske apparater under tordenvær, lønner det seg å skaffe overspenningsvern.

Det er mulig å installere overspenningsvern og lynbeskyttelse i nybygg som beskytter hjemmet mot lynnedslag, slik at du ikke trenger å tenke på å trekke ut støpselet fra stikkontaktene eller sette inn overspenningsvern.

 

Tips for tordenvær:

  • Koble fra elektriske apparater.
  • Ikke svøm utendørs og unngå åpent vann.
  • Unngå åpne områder når du er ute.
  • Gå innendørs når tordenværet overrasker deg.
  • Unngå å bruke heis på grunn av mulige strømbrudd.
  • Lukk dører og vinduer under tordenvær for å hindre at lynet kommer inn.
  • Sjekk om forsikringen din dekker eventuelle skader som tordenvær kan forårsake, før skadene skjer.
Etter stormen:

Sjekk bygningens tak, skorstein og vinduer for eventuelle skader.

Rens tilstoppede takrenner.

Med torden og dårlig vær kommer også oversvømmelser.

Norge har mest nedbør i sommermånedene fra juli til august, og vi på 24 Center har merket at behovet for spyling av gater øker i disse månedene. Hvordan bør man forberede seg på oversvømmelser?

Det lønner seg å skaffe en lensepumpe til kjelleren i god tid, forbered deg ved å bli kjent med pumpen og lære hvordan du bruker den. Ikke oppbevar elektronikk i kjelleren da den lett kan bli skadet av vann og fuktighet. Hvis vann begynner å trenge inn i huset, lønner det seg å slå av hovedstrømbryteren, for å beskytte elektriske apparater og elektriske installasjoner eller for å minimere skaden. Vann kan også trenge inn i bygningen gjennom gulvavløp og kloakker. Du kan tette dem med for eksempel sandsekker.

Hvis dette ikke hjelper og du har oversvømmelse hjemme, er det best å bestille en sugebil som kan fjerne vannet.

Hvis du har oversvømmelse og trenger spyling eller suging av vann, kan 24 Center hjelpe deg. Ring 401 24 700! Skader forårsaket av tordenvær og lynnedslag bør alltid håndteres av fagfolk. Ikke prøv å reparere skader på strømnettet som lynnedslag har forårsaket på egen hånd.

Ring 24 Center på 401 24 700 hvis du har fått skader på grunn av tordenvær eller lynnedslag. Kundeservice er åpen 24/7, og vi er alltid klare til å hjelpe deg!

Siste blogger

Abonner på nyhetsbrev!

Ved å abonnere på nyhetsbrevet får du en fordel verdt 100 kroner ved neste bestilling.

Obs!

24 Center har ennå ikke startet driften.
Vennligst sjekk igjen høsten 2021 når vi blir aktive!

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler. Ved å bruke tjenestene våre godtar du bruken av informasjonskapsler. Les mer