frosne rør

Slik tiner du frosne rør, og slik forebygger du riktig

Hvis du har frosne rør, kan du i utgangspunktet prøve å smelte de frosne rørene ved hjelp av en støvsuger og hårføner. Fest dysen på støvsugerslangen til kranen, forsegle mellomrommet mellom kranen og støvsugerslangen med hendene. Skru på støvsugeren og vannkranen, sug i noen minutter til vannet begynner å dryppe. Hvis vannet begynner å dryppe, kan du fortsette å prøve å smelte isen i rørene ved å la vannet renne. Proffene bruker vanligvis damp for å tine rørene, som du kan prøve hvis du har en damprenser hjemme. Brann- eller varmevifte skal ikke brukes. Hvis du trenger profesjonell hjelp, kan du kontakte 24 Centers kundeservice ved å ringe 465 40 102.

Vintrene har blitt ganske ustabile det siste tiåret: i løpet av uken kan temperaturen være over null, men umiddelbart neste uke synker temperaturen drastisk under null. Slike temperaturendringer sliter på rørene mange ganger. Man kan tenke seg at en mild vinter kan være hyggelig; du trenger ikke å måke snø, du trenger ikke kle deg så mye og rørene fryser ikke.

Frosne rør er stort sett kjedelige, irriterende og kompliserer livet en stund. For det meste påvirker frosne skadedyr mennesker som bor i eneboliger, spesielt i eldre hus. I verste fall kan rørene fryse hos hvem som helst. Frosne rør er heller ikke alltid bare en liten ting, vann er spennende ettersom det ekspanderer når det fryser, i motsetning til andre kjemiske forbindelser. Frosne rør kan dermed føre til sprukne rør, noe som kan føre til en litt større jobb.

Derfor er det lønnsomt å tenke på forhånd hvordan man forhindrer at rørene fryser og hva man skal gjøre når rørene er rene frosne. Det lønner seg ikke å kontakte en profesjonell umiddelbart fordi selv små ting du har gjort på forhånd hjelper mye og fagfolkene vil si de samme tingene til deg. Rørleggeren kan tine rørene hvis de ennå ikke er helt frosset, men hvis rørene har rukket å fryse helt, kan det være at du trenger en spylebil med høy effekt med dampblåsing.

Forebygging er den beste måten å unngå frosne rør

Bor du i enebolig, lønner det seg å finne ut hvor husrøret ligger. Husrøret er det hovedrøret der all vannet i huset kommer fra, og det fryser vanligvis som først når det blir kaldere. Når det forventes en kjøligere natt, lønner det seg å åpne den nærmeste kranen til husrøret og la vannet renne. For å spare ressurser lønner det seg å la kaldt vann renne ved lavt trykk – det holder ikke at det drypper da bare rennende vann kan forhindre at rørene fryser om morgenen. I løpet av natten flyter det ca. 10 liter vann og etter en ukes løping har vannavgiften steget med omtrent 100 NOK. Dette er lite i forhold til å reparere et sprukket rør, som vanligvis starter fra 5000 NOK. Vannet kan bevares så lenge du har et tilstrekkelig stor tank.

Det er også viktig å isolere rør. Sørg for at temperaturendringene i rørene er så små som mulig. Hvis du bor i en leiebolig, kan du ikke påvirke dette, men for huseieren lønner det seg å finne ut om det er gjort noe med isolasjonen etter at huset ble bygget og om huset hadde problemer med frosne rør.

En varmekabel er en god hjelp hvis rørene har frosset før og risikoen for frysing igjen er høy. Prinsippet er det samme: Kabelen holder vannet på en slik temperatur at det ikke fryser. Du får en varmekabel for noen hundre kroner.

 

Siste blogger

Abonner på nyhetsbrev!

Ved å abonnere på nyhetsbrevet får du en fordel verdt 100 kroner ved neste bestilling.

Obs!

24 Center har ennå ikke startet driften.
Vennligst sjekk igjen høsten 2021 når vi blir aktive!

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler. Ved å bruke tjenestene våre godtar du bruken av informasjonskapsler. Les mer