Gjøre det elektriske selv?

Gjøre den elektriske jobben selv eller ringe en profesjonell?

Det finnes mange typer elektriske problemer som oppstår i hjemmet, hvorav noen krever mer dyktighet enn andre. En del av jobbene i elektrobransjen kan du selvfølgelig gjøre selv hvis du har nok kompetanse, men føler du den minste usikkerhet bør du søke hjelp av en profesjonell håndverker.

I tillegg krever en stor del av det elektriske arbeidet fagkompetanse, utstyr og godkjennelse for kaskoforsikring. Disse jobbene skal aldri gjøres selv, men en utdannet elektriker bør tilkalles.

Boforholdene avgjør også om du bør gå for å gjøre jobben selv:

 • Leietakere bør kontakte eiendomsforvalter eller utleier for nesten alle elektriske installasjoner og reparasjoner, bortsett fra det minste elektriske arbeid.
 • Bor du i egen leilighet eller enebolig har du større frihet til å gjøre ditt eget arbeid, men ofte er det å bruke elektriker et fornuftig alternativ.
 • I de nye prosjektene skal elektrikere utføres i henhold til en utarbeidet plan utarbeidet av fagperson. Beboeren er vanligvis med på å lage planen i samarbeid med elektrofirmaet.
 • Ferieboligen ligger ofte langt unna og har noen ganger dårligere transportforbindelser, men også der er det verdt å stole på ekspertisen til en profesjonell elektriker.

Gjør det selv

Du kan selvfølgelig gjøre noe elektrisk arbeid selv, dette står med skrevet i Norsk Lovdata. Spesielt forberedende arbeid er nok, hvor du kan redusere arbeidet som gjenstår for elektrikeren ved å gjøre det selv. Småjobber som alle kan gjøre selv er:

 • Å bytte sikring og lampe og feste lampen til en sukkerbit. 
 • Det er også tillatt å bytte ut en sukkerbit med en nyere plugg. 
 • Du kan også installere en antenne til ditt eget hjem eller hjem, men sørg for at du vet hva du gjør.

Selv når du utfører disse jobbene, bør du være sikker på at du vet hvordan du gjør dem riktig og at du alltid bør lese instruksjonene på forhånd. 

Bruk en profesjonell

Alt annet elektrisk arbeid, bortsett fra små operasjoner, bør overlates til fagfolk. For eksempel må installasjon av stikkontakter og strømtilkoblinger, som komfyr eller varmeovn, utføres av en elektriker. Hver elektriker er utdannet i sitt yrke og er autorisert til å utføre elektriske reparasjoner og installasjoner. Ved å bruke en fagmann vil du unngå ulike tilkoblingsfeil, så det er trygt å bruke utstyret ditt trygt. I tillegg vil du bli reddet fra skader som kan oppstå hvis du installerer den selv. I tillegg til profesjonalitet har elektrikeren passende verneutstyr og forsikringer til disposisjon.

Trenger du elektriker, ring 24 Center i dag!

På den sikre siden

Hvis du utfører små elektriske arbeider selv, husk alltid å ta vare på din sikkerhet. 

 1. Slå av hovedbryteren eller fjern sikringen før du starter arbeidet. 
 2. Sørg for at plassen er opplyst slik at du kan se hva du gjør.
 3. Hvis du trenger en stige for å få jobben gjort, sørg for at den er riktig støttet. 
 4. Fortell også andre i ditt hjem hva du gjør.

Ved å bruke en profesjonell kan du være sikker på sikker bruk av hjemmet og elektriske apparater. Det er heller ikke sikkert at boligforsikringen din dekker skader forårsaket av feil installert og ukvalifisert elektrisk utstyr. Spare penger er heller ingen grunn til å gjøre egne installasjoner, da feil utførte elektriske installasjoner kan være mye dyrere enn å bruke en profesjonell. Arbeidet som utføres av en elektriker er også forsikret av deres firma.

Siste blogger

Abonner på nyhetsbrev!

Ved å abonnere på nyhetsbrevet får du en fordel verdt 100 kroner ved neste bestilling.

Obs!

24 Center har ennå ikke startet driften.
Vennligst sjekk igjen høsten 2021 når vi blir aktive!

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler. Ved å bruke tjenestene våre godtar du bruken av informasjonskapsler. Les mer