8 tips for å bevare verdien på hjemmet

Med disse tipsene bevarer du hjemmets verdi

Regelmessig vedlikehold av hjemmet er en av de viktigste tingene en hus- eller eiendomseier selv kan gjøre for å bevare hjemmets verdi. Selv en verdifull eiendom eller et hjem mister sin verdi hvis det ikke blir ordentlig vedlikeholdt. Regelmessig vedlikehold involverer små reparasjoner som i stor grad kan utføres selv – dette holder hjemmet rent og trygt å bo i. For at hjemmet ditt skal være komfortabelt og forbli i best mulig stand så lenge som mulig, er det lurt å gjennomføre vedlikeholdsarbeid som bidrar til å opprettholde eiendommens verdi jevnlig, samtidig som det opprettholder en bedre gjenkjøpsverdi når tiden kommer.

Hvordan bevarer man hjemmets verdi best?

*Unngå vannskader – oppdag vannlekkasjer i tide og reager umiddelbart

*Hold avløp og gulvavløp rene

*Sjekk tilkoblingene til husholdningsapparater regelmessig

*Reager raskt på endringer i lukt

*Bytt tetningene på vinduene jevnlig

*Hold forsikringsdekningen oppdatert

*Lag en vedlikeholdsplan

*Hold hjemmets dokumentasjon oppdatert og be om rapporter og dokumentasjon om vedlikeholdstiltak

Oppdag vannlekkasjer i tide – overvåk vannforbruket

En vannlekkasje kan oppdages ved å overvåke bevegelsen til vannmåleren når ingen kraner eller apparater bruker vann. Hvis vannmåleren fortsetter å bevege seg, lekker det et sted. Det er bra å ha en tabell for overvåking av energi- og vannforbruk. Gjennom tabelloversikten kan energi- og vannforbruket enkelt følges årlig eller til og med månedlig.

Rengjør avløp og gulvavløp regelmessig

Matrester samler seg i kjøkkenets avløp over tid, akkurat som hår og smuss i dusjen. Regelmessig rengjøring bidrar til å forhindre vannskader. Rengjør avløpene, spesielt hvis de ikke tømmer ordentlig eller hvis gulvavløpet begynner å lukte vondt. Anbefalingen er å rengjøre dem 2-3 ganger i året. Hvis gulvavløpet gjentatte ganger tømmer dårlig, bør du kontakte en rørlegger for å undersøke situasjonen.

Sjekk tilkoblingene til vaskemaskiner

Årsaken til vannskader er ofte svikt i tilkoblingen til oppvaskmaskiner eller vaskemaskiner. Hold øye med tilstanden til tilkoblingene og steng kranen når maskinene ikke er i bruk. Husk at installasjonen av vaskemaskin-slanger og -tilkoblinger alltid bør utføres av fagfolk.

Bruk sansene dine – identifiser muggen og fuktig lukt

Overvåk jevnlig både inn- og utsiden av huset. Legg merke til husets grunnmur og vanndreneringssystem, tak og skorsteinen utendørs. Innendørs, vær oppmerksom på lukter, ventilasjon, rør og fuktige områder. Ventilasjon i boliger skjer gjennom avtrekks- og tilluftsventiler. Hold ventilene rene slik at ventilasjonen fungerer som den skal.

Bytt tetningene på vinduene jevnlig

Tetningene på vinduene må byttes flere ganger i løpet av vinduenes levetid, hvor ofte avhenger av kvaliteten og holdbarheten til tetningene. Det er lurt å sjekke tetningene en gang i året. Når du tetter vinduer og dører skikkelig, kan romtemperaturen senkes til 20-21 grader uten at det påvirker bo-komforten og samtidig spare energi på oppvarmingsregningen.

Sjekk eiendommens forsikringsdekning

Ved skader er det viktig å reparere skadene raskt for å forhindre at skadeomfanget øker. Når forsikringene er i orden, kan du utføre reparasjoner og renoveringer raskere uten økonomiske bekymringer.

Lag en vedlikeholdsplan for fremtiden

Ta hensyn til levetiden til elektriske apparater samt tilstanden til elektriske ledninger og rør. Verdien av hjemmet ditt opprettholdes bedre når nødvendige oppdateringer og renoveringer gjøres i god tid. For eksempel bør tilstanden til rør og avløp undersøkes senest ved 35 års alder, mens vanntilførselsrør bør undersøkes tidligere, ved omtrent 20 års alder. Levetiden til elektriske ledninger når også slutten på 50 år, og da er det ofte på tide å bytte elektrisk skap og sjekke om ampere-tallet er tilstrekkelig for nåværende bruk.

Hold dokumentasjonen for hjemmet oppdatert

Hvert enebolig bør også ha en bruker- og vedlikeholdsguide, også kalt hjemmets mappe. I mappen bør alle gjennomførte renoverings- og endringsarbeider listes på en tilstrekkelig omfattende måte. Listen over tiltak kan for eksempel inkludere årlige reparasjoner, grunnleggende renoveringer, rom endringer eller reparasjoner av uventede skader. En merverdi i en salgssituasjon kan oppnås hvis bruker- og vedlikeholdsguiden inneholder informasjon om bygningskomponenter, overflatematerialer, systemer og apparater, slik at brukeren kan få en helhetsforståelse av eiendommens vedlikeholdsbehov. Vedlikehold og omsorg for tekniske apparater og systemer, samt overflatematerialer, spesifiseres i separate instruksjoner.

Sikre dokumentasjon av vedlikeholdstiltak

For å bevare verdien er det viktig at nødvendige vedlikeholds- og renoveringsarbeider utføres riktig og av en aktør med riktig lisens. Forsikre deg om at du får all nødvendig dokumentasjon og oppbevar dem på en sikker måte, da du kan trenge dem ved skadesituasjoner for forsikringsselskapet eller i fremtiden for salg eller verdivurdering av huset. Entreprenørens oppgave er å gi nødvendige bruks- og vedlikeholdsinstruksjoner, inkludert informasjon om bygningskomponenter, brukte materialer, stoffer, tilbehør og apparater, samt nødvendige protokoller, men det er eierens ansvar å sjekke om dokumentene er tilstrekkelige.

Enkle vedlikeholdstiltak som bør utføres en gang i året:

  • Hvis du har en åpen peis i huset ditt – bestill soting en gang i året
  • Rengjør fettfilteret til kjøkkenviften
  • Støvsug bak husholdningsapparatene
  • Rengjør ventilene for ventilasjon
  • Sjekk motstanden til sauna-aggregatet og tilstanden til sauna-steinene
  • Smør hengslene på dører og vinduer. Rengjør takrenner

 

24 Center hjelper med vedlikehold av hjemmets tekniske systemer

24 Center er en håndverkersentral for hjemmets tekniske systemer som tilbyr kvalitetsservice for tekniske problemer uavhengig av tid og sted. Du får hjelp med bare et telefonanrop, både i akutte nødsituasjoner og i ikke-akutte hverdagsoppgaver. Gjennom vårt omfattende nettverk av tekniske eksperter kan du finne de beste teknikerne i ditt område. Finn nærmeste ledige rørlegger, elektriker, låsesmed eller til og med spylebil enkelt – alt som trengs er et anrop på 401 24 700, eller du kan bestille ikke-akutt arbeid via nettstedet vårt her (https://24center.no/).

Siste blogger

Abonner på nyhetsbrev!

Ved å abonnere på nyhetsbrevet får du en fordel verdt 100 kroner ved neste bestilling.

Obs!

24 Center har ennå ikke startet driften.
Vennligst sjekk igjen høsten 2021 når vi blir aktive!

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler. Ved å bruke tjenestene våre godtar du bruken av informasjonskapsler. Les mer