vanligste problemene i villaer

7 av de vanligste problemene i villaer

7 av de vanligste problemene i villaer - disse tingene lønner seg å fikse i tide

Å skaffe seg en gammel villa for å bli et nytt hjem er en drøm som mange nordmenn har. Når du planlegger på forhånd og gjør grunnarbeidet godt, er du mest vellykket i prosjektet ditt. Når du kjøper en gammel villa, lønner det seg å bli ordentlig kjent med stedet og lage et budsjett for oppussingen. På denne måten er det enkelt å holde oversikt over utgiftene. Fra denne siden kan du lese mer om villaers vanligste tekniske problemer og hvordan du kan forberede deg på nødvendig oppussing og reparasjon.

Grøftesluk

Blant det viktigste å sjekke i gamle hus er grøftesluket og deres tilstand. Hvis grøfteslukene mangler eller ikke fungerer som de skal, kan bunnen av huset bli skadet. Når du kjøper et gammelt hus, lønner det seg å starte med å sjekke tilstanden på grøftesluket. Funksjonen til grøftesluket kan kontrolleres ved å slippe vann ned i den øverste kontrollbrønnen. Sjekk deretter at vannet ikke samler seg i grøftesluksystemet. Ved å spyle gamle grøftesluk kan funksjonen deres forbedres. Tiltaket er imidlertid ikke alltid en langsiktig løsning. Den beste måten å finne ut tilstanden til grøtfteslukanlegget er ved å filme. Samtidig lønner det seg å finne ut strukturen på grunnen rundt huset og om det er vegetasjon på veggene. Husk også å sjekke tilstanden til rørene til grøftesluket, fuktisolasjonsmattene og fuktventilen.

Isolasjon

Det lønner seg å sjekke isolasjonen på gamle hus og eventuelt erstatte med mer moderne. I eldre hus er det vanlig å bruke sagflis som varmeisolasjon. Over tid blir sagflisen komprimert og blir sårbar for fukt og mugg. Ved oppussing lønner det seg derfor å alltid i det minste å erstatte gammel isolasjon med en mer moderne. Riktig isolasjon forhindrer fuktskader og de holder også bedre på varmen, noe som fører til lavere strømregning.

Ventilasjon

Mange eldre villaer lider av utilstrekkelig ventilasjon. Det lønner seg å sjekke og fikse ventilasjonen så raskt som mulig. På denne måten unngår man fuktskader. Ventilasjon er viktig for tak, fasade og bunn. Luftingen mellom taket er viktig for at takkonstruksjonen skal holdes tørr. Du kan forbedre ventilasjonen ved å legge til ventilasjonsluker eller lavtrykksvifter. Fasadens ventilasjon kan være problematisk da erstatningsluften kommer direkte via konstruksjonen.

Ettersom bakkeoverflaten stiger med årene, kan det hindre ventilasjon av bunnen av tauet. Mangler huset sperrefot og ventilert krypkjeller er faren for fuktskader enda større og det lønner seg å sjekke konstruksjonen.

Våtrom

Et vanlig problem med gamle hus er at de har en tendens til å ha store mangler i strukturen til våtromsområdene. Noen ganger er det installert våtrom i husets kjeller uten nødvendige lufteventiler og med mangelfull ventilasjon. Disse tingene lønner det seg å sjekke og modernisere til dagens standarder. Ved oppussing av baderom lønner det seg å ta hensyn til at gamle trehus lever og fuktigheten gjør at trekonstruksjonen utvider seg og krymper. Det viktigste er at det er vanntett og å holde øye med ventilasjonen. Et dusjkabinett reduserer fuktigheten i luften og hindrer fuktskader. I dag anbefales det å la rørene være synlige på overflaten. Det gjør det lettere å oppdage potensielle skader.

Takkonstruksjon

Et utett eller defekt tak er et av de største problemene med gamle hus. Taket kan ha blitt skadet, noe som fører til at vann renner inn i mellom taket. Vann eller snø kan komme inn i mellom bjelkene via defekt takfot eller utette områder. Taket kan ha ventilasjonskanaler eller takluker hvis isolasjonen er utilstrekkelig. Da kryper fuktigheten inn i strukturen. Et gammelt feilmontert flatt tak eller et sadeltak som i ettertid ble montert oppå et flatt tak kan føre til fuktskader. Ved å fornye taket til moderne standarder kan du forlenge husets levetid og forhindre skader totalt.

Gamle rørinstallasjoner

Dersom villaen du kjøpte fortsatt har original rørinstallasjon, er det viktig å kartlegge tilstanden på rørene nøye. En stor del av rørene er skjult inne i konstruksjonen, noe som kan gjøre det vanskelig å vurdere tilstanden til rørene fra utsiden. Svært ofte er den indre delen av rørsystemet i dårligere stand enn man kunne forvente.

Det lønner seg å filme slukene dersom man vet at rørsystemet er over 35 år, eller at det er brukt støpejern eller betong som materiale. Jo før en skikkelig rørrenovering foretas, jo bedre. Når det oppstår fuktskader, kan du bli tvunget til å rive og fornye huskonstruksjoner. Forsikringen dekker ikke nødvendigvis fuktskader dersom rørinstallasjonens tilstand ikke vurderes i tide.

Selvlagde elektriske koblinger

I gamle hus kan du støte på de merkeligste elektriske forbindelser, noen ganger kan de til og med være livsfarlige. Gamle kraftledninger i seg selv kan være en risiko, fordi linjene over tid blir sprø. Gamle elektriske installasjoner er ikke designet for dagens smarte enheter og antall enheter. Ofte er mengden ampere og el-tavlen (Fordeler) tilstrekkelig, men det lønner seg å la fagfolk vurdere om el-tavlen må skiftes helt ut. Strømmen i hus bygget på 50-tallet og tidligere har gått sin gang. Dersom det allerede har vært en elektrisk feil i boligen og beboeren ikke har bestilt en elektriker til å fikse feilen, vil ikke forsikringsselskapet nødvendigvis erstatte dersom det oppstår en elektrisk feil igjen.

Siste blogger

Abonner på nyhetsbrev!

Ved å abonnere på nyhetsbrevet får du en fordel verdt 100 kroner ved neste bestilling.

Obs!

24 Center har ennå ikke startet driften.
Vennligst sjekk igjen høsten 2021 når vi blir aktive!

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler. Ved å bruke tjenestene våre godtar du bruken av informasjonskapsler. Les mer